Friday, August 13, 2010

Animasi Ibn Batutta di TV2

Animasi Ibn Batutta di TV2ANIMASI Ibn Batutta diterbitkan khusus untuk tontonan kanak-kanak sempena bulan Ramadan ini.


--------------------------------------------------------------------------------

BARANGKALI tidak banyak stesen televisyen yang terfikir untuk menerbitkan program yang khusus kepada golongan kanak-kanak sempena bulan Ramadan ini.

Beritik tolak daripada kesedaran itu, RTM mengambil inisiatif menghasilkan karya yang disasarkan kepada golongan cilik.

Hasilnya lahirlah sebuah program animasi Islamik, Ibn Batutta khusus untuk tontonan kanak-kanak sempena bulan Ramadan ini.

Ditayangkan pada setiap hari Ahad pukul 9 pagi, Ibn Battuta dapat ditonton menerusi saluran Dunia Ria, TV2.

Sepanjang 13 episod, Ibn Battutta mempunyai tarikan yang berbeza berbanding animasi-animasi sebelum ini.

Episod Animasi berbahasa Melayu ini, mengisahkan Ibn Batutta anak kepada seorang Qadi terkenal di Maghribi yang ingin mencari pengalaman hidup dengan mengembara.

Keinginannya ditentang hebat oleh ayahnya kerana mereka bukanlah dari golongan pengembara.

Dengan semangat Ibn Battuta, ayahnya terpaksa mengalah, namun Ibn Battuta diminta ayahnya berhijrah ke kota Mekah terlebih dahulu.

Pelbagai rintangan dan cabaran terpaksa ditempuhi Ibn Battuta dalam penghijrahannya ke Kota Mekah mengajar Ibn Battuta tentang kehidupan.

Antara episod-episod menarik animasi Ibn Battuta bermula dari Tangiers iaitu kisah serpihan peta Al-Idrisi peninggalan dari zaman pemerintahan Roman menyebabkan Ibn Battuta sanggup menggadaikan cincin dan harta pusaka demi memiliki peta yang mempunyai pelbagai misteri.

Tanpa pengetahuannya, seorang waris hartawan yang bernama Dzofrullah juga ingin memiliki peta tersebut semata-mata untuk memperoleh kemasyhuran dan kegemilangan.

Saksikan keindahan siri animasi pengembaraan Ibn Battuta di lokasi berbeza yang penuh mendebarkan serta memberi pengajaran dan mesej buat anak-anak anda sempena bulan Ramadan ini hanya di TV2.

No comments: