Tuesday, May 27, 2008

Mengapa perlu kpd Webucation. (Score A Programme)

Assalamu'alaikum wbt.

Rata² dari kiter mmg tak penah mengetahui tentang istilah "webucation" kecualilah mereka² yg mempunyai internet streamyx di ofis atau dirumah.


Justeru itu saudara saudari sekelian, izinkan acik didlm bloggers ini memberikan penekanan mengenai peripentingnyer "webucation atau singkatan kpd web education" kpd semua.

Mengapa dikatakan webucation akan meletop suatu waktu nanti diseluruh dunia???

Mungkin ramai yg tidak mengetahui atau tidak mempelajari sejarah kewujudan handphone di Malaysia... Ianya bermula dengan seruan bekas perdana menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad (berbanyak terima kasih kepada beliau) yg memperkenalkan Multi Media Supercoridor (Dasar Pintu Langit Terbuka) Acik kasi tau hal nie skit jelah... yg lelain hang sumer pakat baca kat wikipedia jelah ek kat sini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multimedia_Super_Corridor

Dengan dasar pintu langit terbuka (bukan dasar pintu tertutup yg pernah dibicarakan oleh DreamLord dlm BDN ek) maka ianyer berkembang dengan hampir keseluruhan org mempunyai mobile phone yg canggih manggih sampai acik pun tak mampu nak beli dah... ada jer enpon yg tue canggih 3 tahun kemudian akan ada lagi canggih dari tue... itulah namanyer technology saudara saudari...

So, disini, bila kiter mengetahui perkara ini... maka kiter akan sedar... rata² buat masa ini rakyat mesia yg mempunyai saluran internet atau streamyx atau broadband maxis dan celcom adalah begitu kurang sekali... boleh dikatakan kalau ikut satu statistic waktu selepas pilihanraya PRU12 aritu, yg boleh view laman web parti pembangkang (Harakahdaily, malaysiankini etc) hanyalah dalam sekitar puluhan ribu sahaja...

Ini menunjukkan bahawa rakyat dimesia ini semakin lama semakin maju berkembang dari segi pemikiran dan pendidikan mereka... Kalau kiter lihat dewasa ini, bloggers tumbuh mcm cendawan yg tumbuh mekar ditepian pantai... cewah!... Dan bloggers² ini sudah pun mendapat tempat di dlm kementerian penerangan malaysia baru² ini bila satu siaran ke udara bercerita pasal blog.

Justeru itu saudara saudari... yakinilah bahawa suatu hari nanti... suatu tahun nanti (Menurut kerajaan, 2010 adalah 100% sekolah Bestari)... suatu masa di Malaysia akan berjuta² umat atau boleh dikatakan setiap rumah secara automatik dibekalkan oleh kerajaan dgn sambungan talian streamyx dan juga sebuah komputer yg mungkin disyaratkan wajib kpd kontraktor² di mesia untuk menyediakan kemudahan frasarana ini.

Acik teringat cite Total Recall lakonan Arnold Susahnakeja yg mana pada tahun 2010 atau wawasan 2020 negara mesia akan menjadi sebuah negara maju setanding dengan semua negara didunia ini... waktu itu maybe sumer dah pakai online sistem seperti skang nie dgn e-commercenyer... e-mobilenyer.. e-zakatnyer dan lain² lagi yg akan mengejutkan kiter dan menunjukkan akan tiba akhir zaman iaitu kiamat buat kiter sumer...

Sidang hadirin yg dirahmati Allah sekelian, acik takmo nak cakap panjang lagilah sebenarnyer, bukan apa... acik skang nie tgh menjual produk pendidikan e-portal e-education ini atas nama Score A Programme™. Justeru itu acik harapkan agar sumer rakyat mesia terutamanyer bangsa melayu yg masih ketinggalan utk memahani betapa pentingnyer mempunyai produk ini. E-education adalah satu kperluan utk anak kiter skang nie... Apa yg dipelajari di sekolah hanyalah dlm bentuk INPUT (ingatan dan ajaran mengenai sesuatu subjek) tetapi didlm peperiksaan adalah dlm bentuk OUTPUT (e-learning inilah sebagai produk kami)

Umum mengetahui sumer anak² di mesia telahpun pandai² dan dpt score A dlm UPSR dan PMR dgn begitu banyak sekali... Kalau kiter tgk, hampir setiap tahun waktu SPM diumumkan berribu² anak yg memperolehi keputusan yg cemerlang sampaikan Universiti terpaksa dibuka mcm cendawan tumbuh.

Jadi persaingan sengit antara mereka ini akan menjadikan sesiapa saja, anak sesiapa saja yg tak berdaya saing akan terus kebelakang dan menjadi seseorg yg maaf jika acik katakan TIDAK berguna langsung kpd masyarakat mesia nanti...

Bangkitlah sumer org melayu... bangkitlah utk memajukan bangsa kiter... acik dgn usaha yg sedikit ini berharap akan dpt menyumbangkan kpd kemajuan rakyat malaysia umumnyer dan bangsa melayu khas nyer agar sama² bersaing dgn kaum² yg lain. Rata² sebelum nie yg dok gunakan produk Score A Programme nie hanyalah terdiri dari mereka yg berbangsa cina sahaja...

Jika modal dan jika keuntunganlah yg acik dambakan, maka sebenarnyer tidak begitu... Matlamat acik ialah ingin menghasilkan seberapa ramai jutawan dan hartawan yg kaya raya di mesia ini agar islam akan kembali segar di sini... Mengenai keuntungan nie, akan acik bicarakan kemudian.

Wallahu 'alam bisshawab.

No comments: