Tuesday, October 04, 2005

Al-Quran bukan sekadar dibaca

Wadah Wanita Islam: Al-Quran bukan sekadar dibaca

Oleh Suriza Ahmad Zabidi


BERAPA juzkah pembacaan al-Quran kita? Adakah telah tamat membaca 30 juz? Di manakah tahap tadabburnya? Seperti yang dinukilkan dalam firman-Nya bermaksud: “Apakah mereka tidak memperhatikan al-Quran.” (Surah an-Nisa, ayat 82)

Memerhatikan bermakna memikirkan maksud ayat yang dibaca untuk difahami dan diamalkan. Dengan cara ini saja al-Quran akan menjadi petunjuk (huda) dan pembeza antara benar dan palsu (furqan). (lihat surah al-Baqarah, ayat 185)

Sebagai umat Islam yang sedar, kita perlu sentiasa menggali petunjuk daripada al-Quran. Perkara ini diperlukan tidak saja untuk amalan harian, malah bagi mendapat ilham dalam menjalankan kegiatan harian dan kemasyarakatan.

Kita tidak seharusnya terikut-ikut budaya yang sekadar berpuas hati dengan tadarus al-Quran sebagai kegiatan Ramadan semata-mata.

Menurut Teori Piramid Pembelajaran-Apabila kita lebih banyak berfikir, maka lebih banyaklah kita mendapat ilmu, sama ada daripada pembacaan, perbincangan, penulisan dan sebagainya.

Supaya berkesan, selepas setiap kali membaca beberapa halaman al-Quran, tanya diri sendiri soalan berikut. “Sebutkan sekurang-kurangnya tiga tema dalam ayat yang baru dibaca tadi dan huraikan salah satu daripadanya.” Jika saudara tidak dapat menjawab soalan ini ulangilah pembacaan ayat tadi. Ini antara cara bagi memastikan kita benar-benar membaca al-Quran.

Tuntutan bacaan al-Quran bukan sekadar baca, lebih-lebih lagi kepada kita yang ada antaranya tidak memahami bahasa Arab. Bacaan al-Quran kadang-kadang tidak memberi makna apa-apa. Oleh itu, marilah kita faham maksud tuntutan bacaan al-Quran sebagai tuntutan satu dalam lima iaitu baca; faham atau tadabbur; hayati atau amalkan; sampaikan ilmunya dan perjuangkan inti patinya.


Peristiwa Nuzul Quran pada Ramadan bukan sekadar menjadi catatan sejarah. Al-Quran adalah panduan hidup kita.

Sekian lama kita membaca al-Quran tetapi al-Quran tidak mendidik kita. Bahkan, al-Quran tidak mengubah diri kita menjadi orang yang cinta dan takutkan Allah. Moga-moga ini menjadi iktibar untuk kita bersama.

Ramadan adalah bulan keampunan. Apakah tindakan kita untuk memperoleh keampunan daripada Allah? Apakah cukup dengan sekadar berpuasa pada siang hari dan bersolat Tarawih pada malam hari? Pada masa sama, kita masih melakukan kegiatan sia-sia. Kita tahu Allah itu Maha Pengampun. Perlukah kita akan keampunan Allah ini?

Diriwayatkan dalam sebuah hadis, ada seorang hamba Allah yang datang mengadap Allah dengan timbunan dosa. Tetapi Allah masih memerintahkannya mencari apakah ada kebaikan yang telah dibuatnya. Setelah dicari maka terjumpalah satu kebaikan yang sebesar jari, apabila diselidiki, ia adalah kalimah Lailahaillallah. Maka, dimasukkannya hamba Allah itu tadi ke dalam syurga. Begitu sekali Allah ingin memberi pengampunan kepada kita, tetapi hamba-Nya masih menganggap sepi akan pengampunan Allah ini.

Setiap kali melakukan maksiat dan berbuat dosa terhadap Allah, kita masih terus bongkak untuk memohon ampun daripada Allah. Ada juga antara kita yang berasa “Masa muda ni, kita buatlah maksiat, tua esok bertaubatlah!”

Pastikah yang kita akan melalui kehidupan hari tua itu? Tahukah kita apakah yang akan berlaku pada kita dalam masa sejam daripada sekarang? Atau seminit daripada sekarang? Atau sesaat daripada sekarang? Dalam pengetahuan kitakah semua itu? Perlukah kita menunggu esok untuk bertaubat dan meminta keampunan daripada Allah, sedangkan kita tidak pasti apakah esok itu milik kita.

PENULIS ialah seorang jurutera dan boleh dihubungi menerusi e-mel

wanitajim0@yahoo.com dan www.wanitajimceria.blogspot.com

No comments: