Friday, August 01, 2008

Setiap dari kiter mempunyai keinginan utk berniaga...

Assalamu'alaikum wbt.

Setiap dari kita... mesti mempunyai keinginan untuk berniaga... Waktu acik pernah bukakkan topik mengenai perniagaan nie di forum BDN... rata² ahli forum akan mengatakan bahawa mereka ada niat utk buat bisnes sebab umum mengetahui bahawa dengan hanya membuat bisnes sahaja kiter mampu bergelar bisnesman atau jutawan... setuju tak?

Jgnlah nak menipu diri anda sendiri... keinginan utk berniaga nie mmg adalah fitrah semula jadi manusia... nabi SAW sendiri bersabda 90% rezeki itu dtgnyer dari perniagaan... Sahabat nabi seperti Abdul rahman bin Aus juga berniaga utk mendapat keuntungan didunia dan diakhirat...

Cuma persoalan sekarang nie... bisnes apa yg kalau kiter buat akan memastikan keuntungan walaupun dah tentulah pasti akan melibatkan kerugian cuma kerugian yg ditanggung itu sedikit bangat... Kenapa acik mengatakan bahawa kerugian itu sedikit sahaja?... Mungkin maksud sedikit ini ialah kerana ianyer tidak sampai menjadikan kiter muflis... menjadikan kiter bangkrap etc.

Sebab itu mana ada kiter dgr org yg membuat perniagaan secara Membantu Lebih Menjayakan (MLM) ini muflis?... Pernah ke kiter dgr disebabkan aku buat uptrend aku muflis siap kena lelong rumah aku... kena jual keta aku etc... Sebab murahnyer modal yg digunakan menyebabkan org begitu ramai datang dan pergi didalam melakukan bisnes ini.

Sebab itu tidak heranlah kalau ada yg kata aku rugi buat uptrend... serius... aku dah join 6 bulan satu habuk pun tarak keuntungan... Hal ini mmg ada seorg mamat bukakkan satu topik di BDN mengenai pandangan dia terhadap MLM nie... Sebab tue saudara saudari sekelian... seperti yg pernah acik sebutkan... utk mendapat kejayaan kiter memerlukan pengorbanan yg besar....

Perlu menghadapi sejuta rintangan yg hanya org tabah saja yg akan berjaya mengharungi cabaran nie... Sebab itu jgn berbicara ttg kejayaan sekiranyer kiter nie takut... (takut nak tanggung risiko!!) kiter nie pengecut... (malas nak berdepan org)... kiter nie pemalu (malu nak mengubah kehidupan kiter sendiri sebab kalau Allah dah sebut, tiada siapa yg boleh mengubah nasib kiter sendiri melainkan kiterlah sendiri yg perlu mengubahnyer jadi kalau anda gagal... jgn salahkan MLM... jgn salahkan upline... jgn salahkan sesiapa... SALAHKAHLAH DIRI ANDA SENDIRI.

Yakinilah saudara saudari... kalau tidak masuk bisnes MLM pun saudara saudari akan memberikan SEJUTA ALASAN utk tidak berjaya kerana penakut... pengecut... malas... dan mcm² lagi perkara negatif yg saudara dok pikirkan... termasuklah persoalan halal ke MLM nie?... Haram ke MLM nie dah sebagainyer...

Acik yakin dan percaya disini... kalau acik tak memasuki MLM pun acik akan berjaya sebab acik mempunyai keyakinan tinggi utk berubah... Hari ini lebih baik dari semlm... jadikan ianyer sebagai panduan hidup kiter sebagai umat islam.. Ilmu ttg solat selalu tak kiter perbetulkan dan perdalamkan dari semasa ke semasa?... Kalau tidak... "Apabila kamu ingin menguasai sesuatu kepakaran maka mulakanlah seawal yg MUNGKIN!!!"

Wallahu a'lam bisshawab.

No comments: