Tuesday, July 14, 2009

Mengapa Mahu Kekayaan Tanpa Usaha?


Acik diberitahu oleh seorang teman yang bekerja di sebuah Bank berdekatan Jalan Sultan Ismail disini tentang kisah suatu Skim... Menurut kawan acik ini; "die kata icash...guna kad..berbelanja & dpt bonus...tp kena topup sebulan rm120...& duit tuh akan beranak masa bulan ke 9 jd rm3570"... Perghh... seperti menggerakkan sampan tanpa dayung..guna tangan...lambat sampai diibaratkan...

Kadangkala kalau kita berfikir secara logik... ibaratnya situasi begini... Apakata kalau suatu hari kita pergi ke Bank dan buat cadangan kepada pegawai bank tersebut negini "Saya ingin mendepositkan RM1 juta didalam Sijil Simpanan tetap. Saya ingin membuat pengeluaran faedah ke atasnya serta merta. Bagaimanapun saya belum bersedia untuk membuat pembayaran deposit itu skrg"...

Pegawai bank akan kata "mustahil!" itulah yang biasa peniaga atau pelabur (downline) mahukan... ganjaran terlebih dahulu tanpa sebelum mendepositkan usaha mereka... Ganjaran tanpa usaha amatlah mustahil!...

Sebab itu kena ingat satu perkara... hendak senang tidaklah sesenang hendak susah... Setiap sesuatu yang hendak kita perolehi pasti memerlukan pembayaran usaha yang setimpal dengan apa yang hendak kita perolehi...

ALOR STAR: ‘derma’ RM30, ‘pahala’ sehingga RM600,000!

Itulah janji manis skim cepat kaya baru yang dikesan aktif di negeri ini dengan cuba menutup muslihatnya di sebalik agama, kononnya berkonsep amal jariah sesama Islam dan sumbangan ummah.

Risalah mengenai skim tanpa nama dan siapa atau syarikat penciptanya itu kini diedarkan di tempat ibadah seperti di surau dan masjid, selain taman perumahan yang diketahui didiami ramai keluarga Islam terutama di luar bandar.

Pada lampiran pertama daripada lima muka surat yang tertera ‘Sudut Motivasi’ pengendali skim mendakwa program itu amalan tanpa wujud syak wasangka dan jika dijalankan secara ikhlas dengan menderma RM30 sekali seumur hidup akan menyebabkan saudara seagama ‘senang’.
Pengendali yang hanya menggelar dirinya ‘Motivator’ juga mendakwa program itu ‘perkongsian bijak’ yang sukar dibayangkan hasilnya dengan pelabur hanya perlu membuat salinan risalah berkenaan sebanyak mungkin dan mengedar di tempat strategik terutama di masjid dan surau.
Konsep skim itu juga cukup mudah dengan pada lampiran akhir risalah itu dilakarkan empat kotak dalam bentuk empat segi dengan kotak di atas kanan tertera ‘peserta terdahulu’ dan kiri pula ‘peserta giliran satu’.

Pada dua kotak di bawah pula tertera ‘peserta giliran dua’ di sebelah kiri dengan semua ketiga-tiga kotak berkenaan mempunyai ruangan untuk menulis nama, nama bank, jenis akaun dan nombor akaun individu tertentu.

Pada kotak terakhir bawah sebelah kanan pula dicatatkan penerangan mengenai kaedah skim itu berjalan, iaitu orang ramai yang berminat melabur perlu memasukkan RM30 ke nombor akaun peserta giliran satu.

Selepas itu pelabur diminta menganjakkan maklumat dalam kotak peserta giliran satu ke peserta terdahulu manakala maklumat sedia ada dalam kotak peserta terdahulu sebelum ini dikeluarkan.

Maklumat di kotak peserta giliran dua pula diisi maklumat pelabur terbaru dan mengikut perancangan skim berkenaan, mereka akan mula menerima habuan jika ada dua pelabur selepas mereka.

Risalah itu juga memaparkan pengakuan daripada beberapa individu termasuk kononnya mereka yang bergelar haji mendapati akaun banknya melonjak tanpa diketahui daripada mana sumbernya sebanyak RM600,000 hanya selepas membuat pelaburan RM30 setahun lalu.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusoff Ismail, berkata skim cepat kaya kini menggunakan pelbagai ‘wajah’ untuk menipu orang ramai.

Menurutnya, jika skim untuk membantu sesama ummah itu benar, mengapa mereka harus berselindung dan tidak mendaftar perniagaan sehingga tergamak melakukan sesuatu yang melanggar undang-undang negara.

“Sudah diketahui menjadi kesalahan jika mengutip dana kewangan daripada orang ramai tanpa kebenaran dan lesen Bank Negara Malaysia (BNM).

“Mungkin RM30 dilihat jumlah terlalu kecil, namun jika sejuta orang terpengaruh dengan skim ini, bukankah jumlahnya RM30 juta.

“Lagipun kita tidak tahu siapa sebenarnya peserta giliran satu dan dua ini. Adakah benar mereka pelabur baru atau hanya anggota sindiket ini,” katanya.

Yusoff berkata, Cake menerima banyak aduan mengenai skim cepat kaya walaupun kerajaan menjalankan pelbagai usaha menyedarkan rakyat mengenai penipuan skim seumpama itu.

“Yang terbaru kami menerima aduan daripada seorang individu yang melabur RM100 untuk mendapat keuntungan RM300 dalam masa seminggu, tetapi akhirnya tertipu,” katanya.

Sumber: HarianMetro

No comments: